Corona van A tot Z

Je moet toch wat tijdens de lockdown. Een corona-alfabet maken bijvoorbeeld. Met woorden die we nu volkomen normaal vinden, maar waar we twee jaar geleden nog nooit van gehoord hadden. Of waar we hele andere associaties bij hadden. Suggesties welkom. Welke mogen we echt niet missen? 

A – Avondklok

Nooit verwacht dat ik nog eens een avondklok zou meemaken. Maar het verbaasde me hoe snel het normaal werd. En ook hoe onhandig het was toen dochter vertraging had met de trein en om 20.55 aankwam op het station. Ach ja. Er gebeurde weer eens wat.

B – Blokjesverjaardag

Te leuk om niet op te nemen. Vraag me wel af of Rutte de term zelf bedacht heeft. Of zou er een beleidsmedewerker mee gekomen zijn? Of een adviesbureau dat er een vette factuur voor stuurde?

B –  Boosteren

Een jaar geleden had iemand je glazig aangekeken als je gevraagd had of hij al geboosterd was. Nu kunnen we niet wachten. Toen ik de afspraak maakte, lette ik even niet goed op. En stond er in de bevestiging Amsterdam in plaats van Amersfoort. Dat is best ver. En dan moet je gaan bellen. Trek er maar een uurtje voor uit. Zeker omdat ze aan telefoon alle vragen die je al beantwoord had voordat je de afspraak ging maken weer gaan herhalen.

C – Coronakapsel

Lang haar, veel uitgroei. Ik zal blij zijn als de kapper weer open gaat, maar voor nu is het wel gemakkelijk!

C – Coronakilo’s

Mooi excuus voor die paar kilo’s die erbij komen omdat de sportschool dicht is. Maar nodig zijn ze natuurlijk niet. Wel gemakkelijk. En een gevaarlijke combinatie met het coronakapsel.

D – Delta Variant

Eerst dachten we nog dat corona corona was. Inmiddels weten we beter.

E – Willem Engel

Die hadden we zonder corona niet gekend. Weet niet of dat een gemis was geweest.

F – Fuck corona

Af en toe iets doen dat eigenlijk niet mag. Net iets meer mensen op bezoek krijgen dan toegestaan is en je dan heel stout voelen. Ook leuk voor op een  mondmasker.

G – Geen smaak

Een slecht teken tijdens de pandemie. Eet je iets lekkers en proef je het niet: zie de Z.

H – Hamsteren

We wisten wat het was, maar niet dat we het zelf ook zouden gaan doen. Geef maar toe. Ook jij hebt in maart 2020 een extra pak toiletpapier gepakt. Of een pak pannenkoekenmix waar alleen water bij moest.

H – Huidhonger

Maanden niet knuffelen, het is onmenselijk. Ik kan me niet voorstellen hoe het moet voelen.

I – IC

Natuurlijk wisten we wat een IC was. Maar niet hoe vol die kon liggen. En hoe de bezettingscijfers ons leven konden gaan bepalen.

J – Janssen

Als je in maart 2020 iemand had gevraagd of hij Janssen had gehad, was dat een vreemde, ranzige of vage vraag geweest. Vanaf pakweg juni 21 was het een volstrekt normale vraag.

K -Keelpijn

Tot maart 2020 was keelpijn vervelend en niet meer dan dat. Vanaf maart 2020 werd het een red flag. Oh nee, help, geen keelpijn..

L – Lockdown

Tsja.. En nu zitten we er weer in. Het is niet anders. Bij het woord Lockdown heb ik dankzij Hans Teeuwen vreemde gedachten. En bedankt.

M – Mondkapje

Mag niet ontbreken. Maar kunnen we die dingen gewoon opruimen? Ik durf te wedden dat als ik nu naar buiten ga, ik er binnen een half uur 25 van de straat kan halen. Nog een leuk dilemma: ik zag vorig jaar echt een heel leuk stoffen mondkapje op straat liggen. En dacht even ‘zal ik ‘m meenemen en flink heet wassen?’ Te vies voor woorden natuurlijk en ik heb het niet gedaan. Maar ben er wel een paar keer langs gelopen.

N – Nieuwe maatregelen

Tot het begin van de coronacrisis had je het met een onbekende bij de bushalte over het weer.  Nu zijn de nieuwe maatregelen in iedere situatie een dankbaar onderwerp. Dat niet nodig is, want we moeten thuis blijven en staan dus niet bij de bushalte.

O – Omikron

Hoe een woord waar je pakweg een maand geleden nog geen beeld bij had nu ineens je leven bepaalt. Hoorde overigens van een kennis in Zuid-Afrika dat het daar wel meevalt. “Omikron is all around, maar redelijk mild in de gevolgen. Er is weinig stress over hier.” Pardon? Wat zijn we hier dan aan het doen?

P – Persconferentie

Voor de coronacrisis was het geen familie-moment met een schaaltje chips. Nu zitten er miljoenen mensen voor de buis als er weer een eentje is.

P – Prikspijt

Mag niet ontbreken, woord van het jaar na een oproep van antivaccers. Waar had je voor de coronacrisis bij prikspijt aan gedacht? Aan een mug met een geweten?

Q – QR-code

Dat een rijtje onschuldige streepjes tot zoveel gedoe zou kunnen leiden, had ik niet verwacht. Wel zelf even de booster toevoegen als je ‘m gehad hebt.

Q – Quarantaine

Toen de corona net in Nederland was, leek het me nog heerlijk. Niets hoeven, alleen maar Netflix en een goed boek.  Toen we vorig jaar tijdens de feestdagen in quarantaine zaten, bleek het toch een stuk minder lekker dan gedacht. Gelukkig haalde de ene buur bier, de tweede  brood en de derde oliebollen. Toen ik de deur weer uit mocht, heb ik een dansje gedaan in de AH.

R – RIVM

Voor de coronacrisis gewoon een overheidsdienst. Niets spannends aan. Nu bekend in heel Nederland. Of berucht.

S – Irma Sluis

Wie anders? Hadden we net als Willem Engel niet gekend zonder corona. In dit geval was dat wel jammer geweest. Want door haar en haar collega’s staat de gebarentaal voorgoed op de kaart.

T – Thuiswerken

Werd in de eerste weken van de coronacrisis heel snel normaal. Maar dat wil niet zeggen dat het gemakkelijk was. Vergaderen via Teams of Zoom bleek een uitdaging. Mijn collega’s zagen dingen die ze niet hadden moeten zien. En hoorden dingen die ze niet hadden moeten horen. Sorry daarvoor.

U – Uitslag

En dat positief dan weer negatief is. En negatief heel positief

V – Vaccin

Is het vaccin er? is er genoeg? Wanneer krijg ik? Welke krijg ik? Brandende vragen in het voorjaar  en de zomer van 2021. Voor veel mensen, maar niet voor iedereen. Nog steeds zijn er mensen die er niet aan willen. Lastig.

W – WC-papier

Zie de H. Toen ik in maart 2021 een van de laatste pakken WC-papier scande in de AH, bleken die ’twee voor de prijs van één’ . Die actie stond vast al een tijdje op de planning. Tsja, wat doen je dan. Ik ben natuurlijk wel een echte Nederlander en wat ik gratis kan krijgen, laat ik niet staan. Ik heb dus toch maar twee pakken meegenomen. En had de neiging om tegen iedereen te zeggen dat ik er niets aan kon doen, maar dat ze ’twee voor de prijs van één’ waren.

X – Xi

De veertiende letter van het Griekse alfabet en had eigenlijk de naam van Omikron moeten zijn, ware het niet dat de Chinese president zich dan beledigd zou voelen. Dank Christiaan Bonebakker. Jij wint de prijs voor de X: een pak mondkapjes en een zelftest!

Y  – You never walk alone

Zongen we met z’n allen voor de overbelaste zorgmedewerkers. Maar liefst 183 radiostations draaiden het nummer tegelijk. Toen er over loonsverhoging voor dezelfde zorgmedewerkers gepraat ging worden, stonden ze snel weer alleen. Jammer dit.

Z – Zelftest

Heb er ooit een paar gekocht toen ik met de auto naar Frankrijk ging. Maar dan voor de alcohol. Er waren jaren dat ik geen zelftest kocht. Nu kunnen we niet meer zonder. En zijn ze overal uitverkocht.

 

 

 

 

Verkleinwoordjes

Stop de verkleinwoordjes

Er zou een verbod moeten komen op het gebruik van verkleinwoordjes. Kinderen onder de pakweg vijf jaar mag je een broekje aantrekken. En als die met een vriendinnetjes spelen, is dan ook nog oké.

Maar waarom spreken volwassen vrouwen af met een vriendinnetje om een koffietje of een wijntje te gaan doen? En er als het een hele dolle avond is een bitterballetje bij te doen? En waarom hebben ze leuke collegaatjes? En als ze het over die collegaatjes hebben, zijn het altijd vrouwen. Ze zullen een mannelijke collega nooit een collegaatje noemen.

Vrouwtje

Als een man het over zijn vrouwtje heeft, schiet heel vrouwelijk Nederland in de stress. Maar een vrouw mag het wel over haar collegaatje, mannetje of vriendinnetje hebben. Laten we daar alsjeblief mee stoppen!

Geen broekje, truitje of jasje

En als we dan toch afspreken om te stoppen met verkleinwoordjes, mag ik dan ook even de aandacht van de verkoopsters in kledingzaken? Ik wil een broek, een trui of een jas. En geen broekje, truitje of jasje.  Zo’n kleine maat heb ik niet!

Teiltje

Ook online vliegen de verkleinwoordjes je om de oortjes. Neem Dejaque in Oldenzaal.  Debby is al bijna een bekende Nederlander omdat ze iedere dag broekjes, blazertjes en sneakertjes aanprijst. Ze doet het prima en de kleren zijn (vaak) leuk, daar gaat het niet om. Maar als ze dan ook nog vertelt dat ze een nieuw merkje in de winkel heeft, wil ik spontaan een teiltje. Zodat ik niet over mijn broekje of mijn sneakertjes spuug.