Typemachine

Studeren zonder mobieltjes, tikkies en ChatGPT

Als ik mijn studerende dochter zie, ben ik weleens jaloers. Mijn studententijd had een stuk eenvoudiger kunnen zijn met deze vijf hulpmiddelen.  

1. Mobieltjes
Geen telefoontikken opschrijven. Dat had me wel gemakkelijk geleken. En zelf een telefoon. Wat een luxe. In ons studentenhuis was er altijd wel iemand aan het bellen als ik mijn vriendje wilde bellen. Ik had een huisgenoot die zo’n vijf keer per week een uur met zijn moeder belde. De telefoon hing in de gang, dus vanuit mijn kamer kon ik het allemaal volgen. Ik wist precies hoe het met de hond van zijn moeder ging. En wat ze die avond ging eten, op TV ging kijken enzovoort. Ik heb het goede mens nooit gezien. Maar wist meer over haar dan over mijn eigen vrienden.

2.  Tikkies
Na het eten was het altijd een hoop gedoe. Wat krijg je voor het eten? Heb je kleingeld? Heb je terug? Nou, laat maar zitten, ik kook de volgende keer wel. Wanneer? Nooit!

 3. Laptops
Werkstukken op de typemachine maken, dat viel niet mee. En dan had ik nog wel een luxe met een correctietoets. Later nog een stukje invoegen of veranderen? Dat betekende de pagina overnieuw typen. En lag er eenmaal zo’n stapeltje getypte vellen, dan moest daar geen koffie overheen.

4.  Teams
Of zoom. Natuurlijk was het niet leuk toen alle colleges online waren. Maar de keuze had me toch wel fijn geleken. Of om negen uur in de collegezaal zitten of het college helemaal missen, een andere optie hadden we niet. Toen ik laatst aan dochter vroeg of ze om 9 uur naar college ging, keek ze me stomverbaasd aan. Natuurlijk niet, om 11 uur staat het online.

5. ChatGPT
Wij keken in de Dikke Van Dalen als  we iets zochten. Of doken de bibliotheek in. Het leven zonder internet was al lastig. Laat staan het leven zonder ChatGPT. Wij voelden ons al schuldig als we ergens een stukje overtypten. En dan moest het ook nog zonder fouten (zie 3). Mijn studerende kinderen maken er handig gebruik van. Maar denken gelukkig ook nog zelf na. Ik weet niet of ik dat destijds ook gedaan zou hebben. Ik denk het niet. Zonder mobieltjes, Tikkies en Teams was het studentenleven al lastig genoeg.